2021. április 27., kedd

Vaszkó Erzsébet : Láthatatlan - a festmény művészettörténeti jelentőségű is lehet ! - Jelenlegi ára: 555 000 Ft

Az olaj, farost festmény mérete 60 x 80 cm, a képcsarnokos kerettel 65 x 85, 5 cm (1-2. fotó). Hitelesítése a hátoldalon (3. fotó), az alkotó nevének feltüntetésével (4. fotó), a Képcsarnok Vállalat címkéjével (5. fotó) és egy hasonló sérült cédulával. Találtam hasonlókat mások festményein is abból a korból. A jelzések szerint Vaszkó „ Láthatatlan” műve 1970. májusban került a Vállalathoz, s azt 1. 994 Ft-al árazták be (a bruttó átlagkereset 2. 222 Ft volt).
A festmény „ Spin Art”, azaz pörgetéses, különleges technikával készült, színei piros – fehér – zöld és fekete, s azok keverékei. Mit jelent a művész által adott cím? Vaszkó az elcsatolt területről jött, így a jobboldali sötét háttér a nemzeti színeink mögött az elcsatolásra, avagy országunk más, a mindennapokban kevésbé „ látható” tragédiáira utalhat. Az is lehet, hogy a cím a festmény kész állapotában már „ láthatatlan”, forgatásos technikára utal.
A továbbiakban Vaszkó Erzsébet ismert műveiből válogattam (6. fotó) és az utóbbi évtizedek nyilvános aukcióinak kikiáltási árairól adok információt (7. fotó), amelyen látható egy tényleges on-line aukciós eladási ár is, amely szerint az 2021. 02. 20-án 199. 999 Ft volt egy feleakkora, szintén képcsarnokos keretben lévő művénél.
Egyesek azt mondanák, hogy ez a mű nem is „ igazi” festmény, így nem túl értékes. Ezt cáfolom (8. fotó). Anglia leggazdagabb festőművésze hasonló műveivel lett sikeres, világhírű. Vannak persze „ valódi” művész nélkül, olcsón megvehető „ Spin Art” -szerű képek is, de az ismert festők által készítettek árfekvése egyenértékű a „ hagyományosan” készültekkel.
A festményt Bálint Endre „ Test és lélek” művével és monotípia párjával egy időben, egy helyről, Szentendrén vásároltuk néhány éve. Nem szerepel a művésznő védett festményei között, s származása, eredetisége rendben lévő, azokra garanciát vállalok.
Vaszkó Erzsébet (1902. Nagykikinda – Budapest, 1986. )
1929-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Vaszary János tanítványa volt. Az Új Művészek Egyesülete kiállításán mutatkozik be először, amelynek 1931-től tagja, kiállított 1940-ben a Velencei Biennálén, 1944-ben az Alkotás Művészházban, 1947-ben az Ernst Múzeumban, 1964-ben a Csók Galériában volt önálló kiállítása. 2008-ban életmű kiállítása volt Székesfehérváron. Vaszkó Erzsébet munkássága a magyar progresszív művészet fontos része, pályája kiegészíti a háború előtti modernek és a hatvanas évek közepén pályára kerülő fiatalok indulása közti hiányt. A negyvenes években sötét tónusú tájképeket festett az otthoni, máramarosi tájról. Csendéletei szenvedélyes expresszivitással születtek. A háború után a külső élményekre támaszkodó festészetet felváltja a zárt geometriai formák használata. Az ötvenes években alig festett, az IPARTERV irodájában volt grafikus. A hatvanas években új kifejezésmóddal jelentkezett. Leginkább Paul Klee hatása, a nonfiguráció jellemezte festészetét. Sötét árnyalatú képei líraiak, a lélek belső történéseiről vallanak. A szentendrei művésztelepen 1962-1963 között Fónyi Géza műtermében dolgozott. Az 1980-ban megalapított Szentendrei Grafikai Műhely tagja lett. Legjelentősebb alkotásai a szentendrei festészet konstruktív szemléletű áramlatához kötődnek. Főiskolás korától kezdődően mindig megsemmisítette a gyengébb műveket. Az a kevés viszont, ami megmaradt, már kultúránk vérkeringésébe került. 1983-ban retrospektív kiállítása volt a Szentendrei Képtárban. Ekkor jelent meg Hann Ferenc könyve róla, de könyvet írt Lóska Lajos is festészetéről, s más művészeti írások is méltatták. Váli Dezső festőművész írása szerint Vaszkó Erzsébet zseni volt, s e megítélése nem egyedülálló. Vaszkó munkássága Kieselbach Tamás „ A Modern Magyar Festészet 1919-1964” meghatározó válogatás kötetében is megfelelő helyet kapott. 1985-ben érdemes művész lett, s ugyanakkor kapott Bálint Endre is elismerést, akihez hasonlóan Vaszkó is tagja volt az Európai Iskolának és a Szentendrei Művésztelepnek. Vaszkó Erzsébet műveit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria, a Ferenczy Múzeum, az Első Magyar Látványtár, a Szombathelyi Képtár, a Xantus János Múzeum, neves magángyűjtemények, művészetkedvelők és szerencsések.   Nemcsak szép lakásdíszek, de jó befektetések is.

Jelenlegi ára: 555 000 Ft
Az aukció vége: 2021-04-27 12:52 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése